Блог

сайтове за работа

Разкажете ми нещо за себе си…Въпроси и отговори за интервю за работа

„Разкажете ми нещо за себе си“ обикновено е първият въпрос в интервю за работа след small talk-а в началото. Сега е времето за твоята кратка презентация за себе си- възможност да се представиш в най-добрата си светлина.

Повечето хора мислят, че не е голяма работа да разкажеш нещо за себе си в интервю за работа, но трябва да се внимава – зад този въпрос се крият няколко подводни камъни.

Работодателят използва първата среща с потенциалния си назначен, за да го опознае възможно най-добре. Отговора на „Разкажете ми нещо за себе си“ идеално разкрива какво сам мислиш за себе си и колко добре си подготвен за търсената позиция. Освен това, този въпрос е и начин да се провери, дали всичко което стои в твоето CV вярно. Като цяло това е добра възможност да се презентираш като идеалния кандидат за позицията.

По време на твоята „презентация за теб“ не трябва просто да преразкажеш цялото си CV хронологично- работодателя вече го е прочел. По скоро трябва да наблегнеш на важни етапи от кариерното си развитие и моменти, когато си събрал важен опит.

Отговори си сам на следните въпроси:

-Кои са били най-важните стъпки в кариерното ми развитие досега?
-Какви способности/квалификации съм придобил?
-Какъв специален опит съм придобил?
-Каква ми е мотивацията и какво ми е страст?
-Какви кариерни успехи съм имал досега?

Като груб план за твоята презентация може да бъде следното:

„Аз съм – Аз умея- Аз искам“

Много е важно да се упражняваш да говориш високо на глас преди интервю за работа- пред огледалото или пред малка публика. След всяко повторение презентацията ти става все по-добра и самоуверена.

Как да съм убедителен?

Презентацията ти трябва да трае около 3-5 минути. Трябва да покажеш добро самочувствие и интерес към фирмата. Езикът на тялото е важен – бъди с изправени рамена и поддържай очен контакт. Говори бавно, спокойно и достатъчно високо.

Успех!

Щракни тук за още съвети за интервю за работа.

One Comment

  1. doc

    Добра статия, благодаря :))
    http://www.sofiadoc.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!