Блог

Интервю за работа 2019 – Съвети и Въпроси

Ако те поканят на интервю за работа, значи си преодолял първото голямо препядствие: CV-то и квалификацията ти са били достатачно убедителни. Честито! Но това още не значи нищо. Сега трябва да убедиш работодателя лице в лице ,че ти си подходящият за позицията. А работодателите по време на интервюто се интересуват предимно от 3 неща..
 
Интервю за работа: Какво наистина иска да знае работодателя

Теоретично може да ти зададат безброй различни въпроси. Някои въпроси са много провокативни и могат да те притеснят. Но като цяло работодателя иска да знае следните неща:
Става въпрос за:
1.Компетентност

Как можеш да покажеш, че ще се справиш с работата? Не става въпрос само за дипломи, сертификати, за силните или слабите ти страни. Освен това е важен и вече придобитият опит и така наречените Soft Skills, които доказват: ти ще се справиш с поетите задължения на новото работно място.

 1. Умение за работа в екип
  Ще се впишеш ли в екипа? Всички знаят, че точно тези, които мислят нетрадиционно и различно, водят до иновации. Затова всчка фирма има нужда от такива хора. На теория. В реалността за съжаление работодателят търси някого, който да пасва в екипа. Шансовете ти се качват много, ако покажеш че можеш да се вписваш в екипа и да се напасваш. Но и това зависи от това, колко много ти трябва точно тази работа.
  3.Струва ли си да ти  плащат заплатата?
  Става въпрос за много проста сметка: Ще ти заплащат заплатата Х и се надяват, че не само ще я изработиш, а и отгоре. С твоята работа фирмата ще е на плюс или на минус. Ако можеш да докажеш от предишен опит, че си струваш, още по-добре.
  Работодателите обикновено не обичат да експериментират. Колкото по-добре се аргументираш и колкото повече Гаранции за опита и компетентността си имаш, толква по-високи са ти шансовете.
  Съвети за интервю за работа: Първите минути са решаващи
   
  Още в първите секунди решаваме, дали някой е симпатичен или дали може да му се доверим. Ако трябва да сме по-точни: точно 20 секунди, според резултатите от едно изследване на Университета Бъркли в Калифорния.
  Понякога може само една малка дума или движение на тялото да развали цялото интервю.
  За да не се случи това, е важно, да се внимава не само с езика на тялото, но и човек да внимава какво казва.
  Точно това е трудното – да намериш баланса между това да се презентираш в най-добрата си страна, със самочувствие, без да прекаляваш. И то във всички фази на разговора.
  Почти всяко интервю минава през 5 фази:
 2. Small talk (5 мин.)
 3. Опознаване (15 мин.)
 4. Презентация (10 мин.)
 5. Въпроси (10 мин.)
 6. Края на разговора (5 мин.)
  Първа фаза на интервюто: Small talk и опознаване
  Всяко интервю започва със запознанството: Представяне, Ръкостискане, Въпрос за това как стигна и дали адреса беше лесен за намиране, малко общи приказки. Small talk-а в началото е съвсем нормално нещо. Целта е да се счупи леда, да се намали напрежението, да се направи атмосфера.

В психологията различаваме 3 фази при началното опознаване между непознати. Тези 3 фази са и знак за увеличаваща се симпатия между двамата:

 1. Езика на тялото на другия се анализира и се рефлектира само до 50 % от собствения език на тялото.
 2. Езика на тялото, жестовете, мимиката и езика се синхронизират повече.
  3.Почти пълна симетрия – двамата партньори се напасват един на друг
  Small talk-a е точно тази трета фаза, или по-скоро това е целта. Не се говори за важни неща, свързани с работата, разговора е непринуден.
  Точно там е опасността – тези първи 5 минути не бива да се  подценяват.
  Много изследвания доказват важността на първото впечатление, за което наистина няма втори шанс.
  Подсъзнателно и невербално се обменя много информация: различни черти на личността като надежност, откритост, интроверт или екстроверт, общителност, социална компетентност, интелигентност.
  Така че тези първи минути на интервюто може да окажат решаващи за целия разговор.
  Внимателно с преувеличенията
  Такива преувеличения и изказвания не се препоръчват:
  ⦁ Това го умея перфектно.
  ⦁ Няма да намерите някого с повече опит в областта
  ⦁ Моите успехи говорят сами за себе си
  ⦁ Това е моята мечтана позиция.
   
  Втора фаза на интервюто: Презентация и въпроси
  Сега е момента да се презентираш динамично, а не просто да преразкажеш автобиографията си.
  След презентацията работодателя задава въпроси. Ето няколко типични въпроси и отговори, но имай предвид че всяка ситуация е различна и отговорите ти трябва да съвпадат с автобиографията ти.
  ⦁ Коя е най-голямата Ви слабост?
  Някои обичат да отговарят със “слабост“, която всъщност е позитивна черта- като например „Работя твърде много“. Това е грешка и работодателите веднага виждат, какво се опитваш да направиш. По-добре е да отговориш честно с една негативна черта, върху която работиш, например: „По-време на дискусия се затруднявам да защитя мнението си, но работя над това, да се аргументирам по-добре“.
  ⦁ Много пъти сте сменяли работното си място. Защо трябва да Ви назначим?
  Напълно нормално е да си сменял няколок пъти работното място. Въпреки това този въпрос бива задаван. Не се оправдавай, а просто обясни какво се е случило и какво си научил от това, което може да ти е полезно в бъдеще.
  Не бързай да отговаряш. Помени въздух и помисли, преди да отговориш на въпроса.
  Попитай, ако не разбираш въпроса.
  Усмихвай се и поддържай очен контакт. Очният контакт  не бива да е по-дълъг от 3 секунди.
  Трета фаза на интервюто за работа: Задавай въпроси
  Много е важно да зададеш въпроси на края на интервюто. Така може да научиш повече за фирмата и освен това показваш интерес. В никакъв случай не казвай ,че нямаш въпроси.
   
  Последна фаза на интервюто:
  Усмихни се и благодари за разговора и поддай ръка с очен контакт.
  Попитай колко дълго трае избирателния процес. Така може да знаеш, кога да очакваш отговор. А ако не се обадят- да знаеш кога може да се обадиш ти.
  И последно: Продължавай да подаваш документи и на други места, човек никога не знае.

One Comment

 1. doc

  Полезна статия!

  http://www.sofiadoc.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!