Блог

обяви за работа

Интервю за работа 2019 – Често задавани въпроси на интервю за работа

Ако те поканят на интервю за работа, значи си преодолял първото голямо препядствие: CV-то и квалификацията ти са били достатачно убедителни. Честито! Но това още не значи нищо. Сега трябва да убедиш работодателя лице в лице ,че ти си подходящият за позицията. А работодателите по време на интервюто се интересуват предимно от 3 неща..

Интервю за работа: Какво наистина иска да знае работодателят

Теоретично може да ти зададат безброй различни въпроси. Някои въпроси са много провокативни и могат да те притеснят. Но като цяло работодателят иска да знае следните неща:

Става въпрос за:

1.Компетентност
Как можеш да покажеш, че ще се справиш с работата? Не става въпрос само за дипломи, сертификати, за силните или слабите ти страни. Освен това е важен и вече придобитият опит и така наречените Soft Skills, които доказват: ти ще се справиш с поетите задължения на новото работно място.

2. Умение за работа в екип
Ще се впишеш ли в екипа? Всички знаят, че точно тези, които мислят нетрадиционно и различно, водят до иновации. Затова всчка фирма има нужда от такива хора. На теория. В реалността, за съжаление, работодателят търси някого, който да пасва в екипа. Шансовете ти се качват много, ако покажеш че можеш да се вписваш в екипа и да се напасваш. Но и това зависи от това, колко много ти трябва точно тази работа.

3.Струва ли си да ти  плащат заплатата?
Става въпрос за много проста сметка: Ще ти заплащат заплатата Х и се надяват, че не само ще я изработиш, а и отгоре. С твоята работа фирмата ще е на плюс или на минус. Ако можеш да докажеш от предишен опит, че си струваш, още по-добре.Работодателите обикновено не обичат да експериментират. Колкото по-добре се аргументираш и колкото повече Гаранции за опита и компетентността си имаш, толква по-високи са ти шансовете.


Съвети за интервю за работа

Първите минути са решаващи   Още в първите секунди решаваме, дали някой е симпатичен или дали може да му се доверим. Ако трябва да сме по-точни: точно 20 секунди, според резултатите от едно изследване на Университета Бъркли в Калифорния.
Понякога може само една малка дума или движение на тялото да развали цялото интервю.
За да не се случи това, е важно, да се внимава не само с езика на тялото, но и човек да внимава какво казва.
Точно това е трудното – да намериш баланса между това да се презентираш в най-добрата си страна, със самочувствие, без да прекаляваш. И то във всички фази на разговора.
Почти всяко интервю минава през 5 фази:

Small talk (5 мин.)

Опознаване (15 мин.)

Презентация (10 мин.)

Въпроси (10 мин.)

Края на разговора (5 мин.)Първа фаза на интервюто: Small talk и опознаване


Всяко интервю започва със запознанството: Представяне, Ръкостискане, Въпрос за това как стигна и дали адреса беше лесен за намиране, малко общи приказки. Small talk-а в началото е съвсем нормално нещо. Целта е да се счупи леда, да се намали напрежението, да се направи атмосфера. Важно е, отговорът ти на „Лесно ли ни намерихте?“ да е позитивен, без негативни коментари.

В психологията различаваме 3 фази при началното опознаване между непознати. Тези 3 фази са и знак за увеличаваща се симпатия между двамата:

  • Езика на тялото на другия се анализира и се рефлектира само до 50 % от собствения език на тялото.
  • Езика на тялото, жестовете, мимиката и езика се синхронизират повече.
  • Почти пълна симетрия – двамата партньори се напасват един на друг

Small talk-a е точно тази трета фаза, или по-скоро това е целта. Не се говори за важни неща, свързани с работата, разговора е непринуден.
Точно там е опасността – тези първи 5 минути не бива да се  подценяват.
Много изследвания доказват важността на първото впечатление, за което наистина няма втори шанс.
Подсъзнателно и невербално се обменя много информация: различни черти на личността като надежност, откритост, интроверт или екстроверт, общителност, социална компетентност, интелигентност.
Така че тези първи минути на интервюто може да окажат решаващи за целия разговор.
Внимателно с преувеличенията!

Такива преувеличения и изказвания не се препоръчват:
⦁ Това го умея перфектно.
⦁ Няма да намерите някого с повече опит в областта
⦁ Моите успехи говорят сами за себе си
⦁ Това е моята мечтана позиция.

Втора фаза на интервюто: Въпроси и отговори за интервю за работа


Сега е момента да се презентираш динамично, а не просто да преразкажеш автобиографията си.
След презентацията работодателя задава въпроси. Ето няколко типични въпроси и отговори за интервю за работа. Имай предвид че всяка ситуация е различна и отговорите ти трябва да съвпадат с автобиографията ти.

Разкажете ни малко за себе си.
Тук трябва да се презентираш в рамките на 3 до 7 минути. Целта е работодателя да види на живо как представяш себе и основните точки от CV-то си.
Ориентирай се по формулата: Аз съм – Аз мога- Аз искам.
Отговор: „Аз се казвам Мария Петрова и съм на 26 години. Тази есен ще завърша висшето си образование по Информатика/Архитектура/Медицина… в София с магистърска степен. Темата на магистърската ми работа е „….“. В последните 2 години работих за фирмата АБВ и бях отговорна за … и това бяха основните ми задължения: … . През тези 2 години събрах важен опит в намирането на нови клиенти, което ще ми е от голяма полза за позицията във вашата фирма. Искам да сменя работното си място, защото то не ми предлага възможностите за развитие, от които имам нужда.“

„Кои са вашите силни страни?
Тук не става въпрос само за това да се самоизтъкнеш, а още повече да покажеш на работодателя, че си подходящ за позицията. Без много празни думи, хубаво е да говориш в примери. Не е подходящо да изтъкваш и неща, които всъщност са по подразбиране- например точността. Точността не е силна черта, а е по подразбиране, че трябва да си точен.
Отговор: „Една от моите силни черти е в организацията- било то големи мероприятия или големи проекти. На сегашното ми работно място организирах конференция за един клиент за 200 души.“

Кои са слабите ви страни?“
Целта е да покажеш се си самокритичен и че виждаш собствените си слабости, все пак никой не е съвършен.
Така че тук споменаваш слабост и това как работиш над това, да я подобриш.
Отговор: „В дискусия с много присъстващи хора съм предпазлива и гледам да не стоя в центъра на вниманието. Обаче забелязах, че така пропускам шанса, да изкажа мнението и възгледите си. Затова работя над това, да подобря самочувствието си и да защитавам мнението си“

“ Коя е най-голямата Ви слабост?
Някои обичат да отговарят със “слабост“, която всъщност е позитивна черта- като например „Работя твърде много“ или „Аз съм перфекционист“. Това е грешка и работодателите веднага виждат, какво се опитваш да направиш. По-добре е да отговориш честно с една негативна черта, върху която работиш, например: „По-време на дискусия се затруднявам да защитя мнението си, но работя над това, да се аргументирам по-добре“.

Много пъти сте сменяли работното си място. Защо трябва да Ви назначим?
Напълно нормално е да си сменял няколок пъти работното място. Въпреки това този въпрос бива задаван. Не се оправдавай, а просто обясни какво се е случило и какво си научил от това, което може да ти е полезно в бъдеще. В никакъв случай не говори лошо по адрес на миналия си работодател и не разкривай фирмени тайни. Никой не обича клюкарите.
Не бързай да отговаряш. Помени въздух и помисли, преди да отговориш на въпроса.
Попитай, ако не разбираш въпроса.
Усмихвай се и поддържай очен контакт. Очният контакт  не бива да е по-дълъг от 3 секунди.

Трета фаза на интервюто за работа: Задавай собствени въпроси

Много е важно да зададеш въпроси на края на интервюто. Така може да научиш повече за фирмата и освен това показваш интерес. В никакъв случай не казвай ,че нямаш въпроси- това показва незаинтересованост. Ето няколко примера:

„Имате ли въпроси към нас?“
Отговор: „Да,разбира се! Имам няколко въпроса…“

Защо е свободна позицията?
Позицията може е би е новосъздадена или е трудно да се намери някой, защото условията на работа са невъзможни. Може би очакванията на работодателя са твърде високи или заплатата просто е много ниска. Понякога позицията става свободна, защото предишният бива повишен- супер!. Значи има възможност за развитие.

„Колко дълго работи моят предшественик при Вас?“

„Възможно ли е да видя потенциалното ми бъдеще работно място?“

Последна фаза на интервю за работа

Усмихни се и благодари за разговора и поддай ръка с очен контакт.
Попитай колко дълго трае избирателния процес. Така може да знаеш, кога да очакваш отговор. А ако не се обадят- да знаеш кога може да се обадиш ти.
И последно: Продължавай да подаваш документи и на други места, човек никога не знае.

Още нямаш интервю за работа? Намери си работа тук!

2 Comments

  1. doc

    Полезна статия!

    http://www.sofiadoc.com

  2. […] и освен това важна информация за търсенето работа. Какво да отговорим на въпросите на интервю за работа? Как да се представим в най-добрата си светлина и как да […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!